Tavaszi szél illatot áraszt 1. rész

Napok óta készülök. Érzésekben, illatokban mélyülök, figyelek.
Illatokról írok, szavakat keresek, zenét a szóhoz.
Szikrázó napsütésben, tavasz illatban, merengve bóklászom haza… időt húzom, minden porcikám járja át a langyosfriss tiszta levegő..énidőm ez, miniőséi befelé figyelés, csendes mosoly.

Rendet rakok, dolgozni csak tisztaságban, rendben, tiszta illatban, fóbia tán berögzött hitrendszer,meglehet… a Tavaszi szél párállik mellettem, érzékeny orral nyomozom az illatokat (édesnarancsba ágyazva egy csipetnyi friss és karakteres grapefruit, citromhéj, a vitorlabontó , elmetisztító szelíd erő, rózsageránium és a pacsuli, kedves földes erdei illatom).
Illatok, illatom, illatod.. tobzódom, az ágyamon mázsányi szakirodalom.. a tudományos megközelítéseket lapozgatom, a nagy elődökről olvasok, az ókori mesterekről, akik az illóolajokat, illatokat az Isten földi megnyilvánulásaként, az istenit az emberrel összekötő éteri kapocsként tisztelték, az anyag és a lélek összeolvadásaként hitték. Vallási ünnepeken a szakralitás hangulatának megteremtése volt a cél, az ókori ayurvedikus orvöslás aromás gyógynövényeket, illatos fákat, gyökereket, növényeket, füstölőket alkalmazott a gyakorlatban a fizikai test és a terhelt psziché gyógyítására.
Az egyiptomiaké volt az első illatos dezodor, parfüm,krémes kozmetikum. Szent olajuk a tömjén a mirha. Leginkább füstölőként használatos illatanyagaikat áztatással nyerték. A klasszikus kor görögjei megadták a módját a korabeli wellnessnek, fürdőházaikban illatoztak, olajoztak kényükre,kedvükre, Hippokratesz rengeteg gyógyövényt, növényi párlatot, illatot, olajat használt és örökített meg leírásaiban az utókornak.

Az illatokról először és számottevően lajstromba véve tulajdonságaikat és felhasználási területüket a derék görög,Theoprasztosz írt.
A középkor melegágya volt a kosznak, bűznek, betegségnek, nyomornak, az emberek nem mosakodtak, illatokkal illatos olajokkal, növényi párlatokkal nyomták el a szagokat, a dúló járványokat a pestist, kolerát azok élték túl, akiknek volt illatos olaja (lásd Tolvajok olaja).
A középkor a pusztító pestis feketeségét leszámítva jázminillatú volt, az arabok ekkor találták fel a desztillálást, s terjedt el a köszönés: Jázminillatú jó reggelt! Az illatos növényt ugyanis hajnalban gyűjtik, évente sokat is exportálnak belőle. Európa csak a XVI. századtól kerül fel az illattérképre, ám ott hamar központi helyet szerez: hamarosan Grasse, a dél francia kisváros lett a világ illatközpontja. Innen ontja aztán a XVIII;XIX. század a levendula-, ibolya- és rózsaillatot..köszönhetőn a perzsa Avicennának a híres természettudósnak, Dr René Maurice Gatteossenak aki kísérletezés közben alkarját súlyosan megégetve,majd egy üvegnyi levendulaillóolajba mártva egekbe emelte a méltán bölcs orvosi levendula egyébként is csorbítatlan ázsióját.

Itt megállok kicsit az illat történelemben .
Kezembe veszem az olajokat, hívogatnak az üvegcsék..igen, főzni fogok addig fejben írok, a zene meg aláfestésnek Bebel Gilberto Samba da Bencao,

Lassan, lágyan bomlik ki a muzsika, serceg a hagyma az olajon, rádobom a darált húst, pironkodik pár percet , kap egy kis a reszelt sárgarépát, zöldséget,gombát, fokhagymát, elképesztő illatorgia, érkezik a darabolt paradicsom, frissen őrölt bors illata tölti be a teret. Kibontom az oregano illóolajat ő vehemensen közli, ki az úr a háznál..egy csepp nem több, s jöhet a szent bazsalikom olaj. Kiváló fűszer és pszichére ható illóolaj. A bánatos,szorongó, felelősséget vállalni képtelen emberek fontos illata..A bazsalikom az az illóolaj, mely segít az álmodozóknak a kreativitást a megvalósulás szintjére emelni. Illat, mely meglódítja a kart, meglendíti a lábat, hogy a gondolatból tett szülessen, és hajtóereje a vágyakat cselekvő teremtésbe segíti.

Egy kis száraz vörösbor még, lassan kész.
A konyhát betöltő illat emlékeztet,olaszországi napokra . Tizenévesen, a néptánckarral bejártuk a csizmát bő hónap alatt körbe, kasul, ott találkoztam először pastaval, sugoval pizzával, parmigianoval, fűszerekkel..zek, aromák, illatok orgiája volt, szenvedély,szerelem..olasz fogásaimat az ott tanultak alapján készítem azóta is.. az illat emlékeztet..

Proust írja ezt le ezt először maradandóan és szemléletesen..
Ez akkor és úgy történik, hogy egy illat hatására megjelenik egy emlék , az agyat elárasztják az emlékek, a rég megéltek s visszarepítik az embert egy bizonyos helyre és időben.
Ez a Proust effektus. Bár nem tudományosan,mégis figyelemreméltóan kapcsolta össze érzékeny szaglásunkat az emlékezettelés írt is róla regényében.

“De amikor a régmúltból már semmi se marad az élőlények halála után,a dolgok pusztulása után,
egyedül az íz és az illat élnek még sokáig tovább ,törékenyebben,dee elevenebben, anyagtalanabbul, szívósabban és hívebben mindennél-mintha csak lelkek volnának,amelyek idézik, várják, remélik minden egyébnek romjai felett s melyek moccanás nélkül tartják majdnem megfoghatatlan harmatjukon
az emlék óriási épületét..”
(Marcel Proust: Az eltűnt időnyomában)

 

A szaglásról pár száraz szó

Mióta világ a világ,a szaglás a legalapvetőbb érzékünk. A szaglás a levegőben oldott anyagok észlelését jelenti. Az illatok és a szagok kölcsönösen hatnak egymásra. A szaglás agyunk limbikus rendszeréhez kötődik,mely a kreativitásunkért, a memóriánkért, az érzelmeinkért felelős.
Szaglásunk teszi lehetővé, hogy beazonosítsuk a táplálékunkat, társainkat, gyerekünket, a veszélyt, az érzéki örömöket.
Az ember kb. 10 ezer szagmolekulát képes megkülönböztetni. Az ember a szagot a szaglóhámon érzékeli mely az orrüregben helyezkedik el.
A hámon lévő receptorsejtek idegimpulzusokat küldenek az agy szagló gumójába.

Majd a bejövő információ az ayg limbikus rendszerébe kerül, ami szabályozza az emlékezést, az érzelmeket,és közvetlen kapcsolata lévén a hypotalamussal,a hormon termelést kontrollálja, így befolyásolva az étvágyat, az érzelmi állapotot, a stressz szintet, a koncentrációra való képességet.
Szaglásunk közvetlen kapcsolatban van az érzékelésünkkel, az ízek érzékelésével, nagyban befolyásolva azt.
Nyelvünk csak az alapízeket érzékeli /édes,sós, savanyú, keserű/ szaglásunk az,aminek hatására képesek vagyunk milliónyi ízt érzékelni.
Ha eldugul az orrunk,nem érzünk illatokat, csupán az alapízek érzékelésére vagyunk képesek hagyatkozni és érzékelni.
Tényszerű tehát, milyen fontos szerepe van az életünkben, az érzékelésünkben az illatoknak. Az illatok életre kelnek, ha hagyjuk kibontakozni őket. Hatnak testre, lélekre, szelemre, hatnak a kedélyállapotunkra, a limbikus rendszeren keresztül az általuk hordozott információ eljut az érzelmekig. Az illóolajok által kiváltott hatás képes az egész emberi testet harmonizálni,erősíteni.

Az illat emlékeztet.
Emlékeztetem magam, hogy itt az elmélyülés, az elcsendesedés, az olvasás, a meditáció ideje.
A párologtatóba a Zen keverék örömhozó, nyugalmat, a lelki béke megélését előcsalogató kompozícióját csepegtetem (édesnarancs-, citromverbéna, atlasz cédrus, mandarin illóolaj)

Következő írásomban részletesen bemutatom az illatokat, illóolajokat, írok az illatok hatásáról, az illatkommunikáció tükrén át.
Bemutatom a térhangolásra, terek illatosítására vonatkozó koncepciómat, mely új és hatékony kiegészítője lehet a rendezvényeknek, konferenciáknak.

(Kizárólag a Panarom Aromaterapeuta Intézet illóolajait, keverékeit alkalmazom, melyeknek terápiás célú felhasználási lehetőségeit gázkromatográfiás vizsgálatok, minőségi tanúsítványok támasztják alá.)

Theta Healing konzultációra (fizikai betegségek és érzelmi traumák kezelése, stressz-kezelés a kapcsolatokban, a munkahely, párkapcsolati problémák, önkifejezési, kommunikációs problémák,önszabotáló minták, fóbiák, szenvedélybetegségek kezelése, harag, sajnálat, neheztelés és egyéb traumák elengedése, önbecsülés és bizalom újraépítése, a minőségi élet megteremtése, állandó súlyproblémák megoldása , intim, szexuális problémák oldása, személyiségfejlesztés spirituális képességek fejlesztése, bármi egyéb) bejelentkezés személyesen (illóolajokkal megtámogatott nyugalmas közegben) és telefonon az alábbi elérhetőségeimen:

 

Pintér Marianna Judit
Certified ThetaHealer
az aromaterápia mélységes híve, folyamatos képződésben

+ 36 20 376 7014
pmariannajudit@gmail.com
Mákvirág Manufaktúra Kft.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search